tisdag 3 maj 2011

Chilihet citronpasta med tonfisk, sugar snaps, paprika och lök


Idag blev det pasta utan vare sig grädde eller ost. Det gick ju det med! Spagettin blandas med chilihet citronolja och serveras med frästa grönsaker i form av sugar snaps, paprikastrimlor och hackad gul lök. Tonfisken läggs i bitar på tallriken utan att värmas. Gott blev det men det är viktigt att inte fega med chilin. Tonfisk är så milt i smaken att även både salt och svartpeppar behövs. Citronoljan är helt enkelt den avrunna oljan från tonfisken blandad med citronskal och -saft samt salt, svartpeppar och finhackad chili.

4 portioner
2 burkar tonfisk i olja av bra kvalitet (gärna Abbas med solrosolja)
1 röd chilifrukt
2 gula lökar
1 röd paprika
1 paket sugar snaps (sockerbönor)
1 citron
Salt och svartpeppar
Spagetti eller annan valfri pasta

Gör så här:
  1. Sätt på pastavattnet och salta.
  2. Häll av oljan från tonfisken i en skål.
  3. Skölj av citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
  4. Lägg citronskalet i den avrunna oljan och pressa ner saften från citronen.
  5. Ta bort kärnor och hinnor från chilifrukten. Finhacka och blanda med citronoljan.
  6. Strimla paprikan och dela sockerbönorna på längden till strimlor.
  7. Hacka löken ganska grovt.
  8. Lägg spagettin i kokande vatten.
  9. Medan spagettin kokar, börja med att fräsa löken i lite smör/rapsolja.
  10. Tillsätt paprikastrimlorna och sist sockerbönorna. Fräs allt tills spagettin kokat klart.
  11. Häll av pastan och blanda med chili- och citronoljan.
  12. Servera pastan med de frästa grönsakerna och toppa med tonfisken i bitar.


Sugar snaps har lagom bönsmak i skidorna och själva ärtorna inuti är lite söta. 
De ser väldigt trevliga ut också, tycker jag, och ger bra färg till maten.


Oljan från tonfisken blandas med finhackad röd chili, rivet citronskal och -saft.
Sedan kryddas den med lite salt och svartpeppar.

Fega inte med kryddningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar