måndag 2 maj 2011

Gräddade svampkrustader, utmärkt smårätt på buffén


Mammas champinjonkrustader som gräddas i ugn är bland det godaste jag vet. Stuvningen ska sjuda minst 30 minuter men det är det värt. Efter ca en kvart i ugnen är de härligt frasiga. Det slinker lätt ner ett par stycken trots konkurrens från annat på buffébordet. Om man inte vill grädda dem går det självklart lika bra att äta dem direkt när stuvningen har lagts i.

Till ca 10 st
10 st stora krustader
400 g champinjoner
1 msk smör
1 msk vetemjöl
4-5 dl grädde
Ett par droppar soja
Salt och vitpeppar
Hackad persilja

Gör så här:
  1. Skiva champinjonerna fint och fräs i smör tills vätskan dunstat bort.
  2. Pudra över mjölet och rör om.
  3. Späd med grädde, lite grand i taget och låt koka upp.
  4. Droppa i lite soja.
  5. Sjud försiktigt i minst 30 minuter tills stuvningen har tjocknat.
  6. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Fördela stuvningen i krustaderna.
  8. Grädda i ugnen på 200 grader ca 15 minuter. Håll koll så att de inte bränns.
  9. Om du vill göra krustaderna extra fina garnerar du dem med lite persilja vid servering.

Krustader (även kallad tartelette)
"Krustader är små skålformade, friterade bakverk av smör- el. mördeg. De gräddas i ugn i en liten form eller friteras med hjälp av ett krustadjärn. Krustaden serveras varm och fylld med stuvning eller ragu, som förrätt eller som tillbehör till en rätt. Krustader är komplicerade att laga själv, men finns lyckligtvis att köpa i handeln."

Info om och bild lånad från menyse >

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar