måndag 4 juli 2011

Ljummen kycklingsallad med citron, sockerärtor, oliver, salvia och nektariner


Den här kycklingsalladen drygade vi ut och gjorde lite mer matig med bulgur kokt i grönsaksbuljong. Fast om man äter den med lite bröd till så räcker det gott och väl under varma sommardagar. Salvia är väldigt gott till kyckling. I det här receptet fräser man några blad i olja eller smör och blandar i salladen. De får en jättehäftig smak och konsistens, lite frasiga. Jag ryggade lite först inför att det skulle vara nektariner i salladen. Frukt i mat är visserligen något som jag börjar gilla mer och mer men det kändes lite avigt. Tur då att jag struntade i den känslan och tog med nektarinerna. Det blev så gott och passade kanon tillsammans med de övriga smakerna. Kycklingen marineras en stund i olivolja, citronskal och salvia innan den lindas med prosciutto och bryns färdig. Sedan skivas den och läggs ljummen i salladen.

Ca 6 portioner
6 kycklingfiléer
6 skivor prosciutto
Finrivet skal från en citron
3 msk olivolja
10 salviablad
Salt och svartpeppar
Flytande smör/rapsolja

1 påse mixad och sköljd sallad i påse, t.ex. medelhavsvarianten
(eller blanda själv olika sorter i motsvarande mängd)
6 mogna nektariner
75 g sockerärtor
Ca 3 dl svarta oliver
10 salviablad

Balsamicovinäger

Gör så här:
  1. Börja med att marinera kycklingen i olivolja, citronskal och strimlad salvia, i ca en kvart.
  2. Häll salladen i en salladsskål.
  3. Strimla sockerärtorna.
  4. Skär nektarinerna i bitar.
  5. Blanda salladen med sockerärtor, nektariner och oliver.
  6. Dela kycklingfiléerna på längden.
  7. Dela prosciuttoskivorna på längden.
  8. Linda en halv skinkskiva runt varje kycklingbit.
  9. Hetta upp lite smör/rapsolja i en stekpanna och stek kycklingen till fin färg runt om tills den blir klar, i ca 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg upp på skärbräde och låt svalna lite grand.
  10. Fräs salviabladen i samma panna när kycklingen har tagits bort, max ungefär en minut. Låt ev rinna av på hushållspapper. Strimla salviabladen.
  11. Skiva kycklingen i bitar lite på snedden. Blanda kyckling och salviablad med salladen.
  12. Servera med bulgur, couscous eller bara bröd och den som vill skvätter lite balsamico över.
Kycklingen marineras i olivolja, citronskal och salvia.

Kycklingen är lindad med prosciuotto och ska stekas till fin färg.


Bulgur kokar jag i grönsaksfond eller -buljong för mer smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar