måndag 8 augusti 2011

Hemmagjord pizza med en massa godsaker!


Pizza är gott att göra hemma även om bottnen aldrig blir som på pizzerian, om man inte har sådana där speciella tillbehör som bakstenar och liknande förstås. Men det blir ändå gott på en vanlig plåt och ännu lite bättre blir det om man hettar upp plåten i ugnen i förväg i stället för att lägga pizzan på en kall plåt.

Fyllningen är helt upp till en själv. När vi gör pizza delas den upp i två halvor med olika sorters fyllning då vi inte vill ha exakt samma saker på. Jag vill ha mycket grönsaker, gärna picklade och inget kött medan Mannen absolut ska ha skinka, färsk paprika och champinjoner. I receptet anger jag vad som ingick i fyllningen så använder du det du vill - lägger till och/eller tar bort.

På den här pizzan använde vi mozzarella men det blir gott att även att ha på lite parmesan eller annan smakrik ost till den ganska snälla mozzarellan. Degreceptet nedan halverade vi så att det "bara" blev en rektangulär pizza - två bitar åt oss var. Fast nu när jag är efterklok inser jag att vi borde ha gjort deg för fyra så hade vi kunnat frysa in hälften, det går nämligen alldeles utmärkt. Mannen fick rycka in och "arbeta degen". Jag hatar det momentet....

Om man inte vill göra deg själv så finns det hyfsade färdiga degar i kyldisken som man bara rullar ut eller så gör man på bakpulver så man slipper jäsningen och kan baka ut pizzorna direkt. Se recept med bakpulver längre ned.

Deg med jäst till fyra små pizzor
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja

0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt så att den hinner bli riktigt het.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Tillsätt olja och salt och blanda  ner mjölet lite i taget till en smidig deg. Knåda degen i ca 10 min. Pudra över lite mjöl och låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
3. Lägg upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel som ryms på bakplåtspapper  (eller i fyra delar och kavla ut till rundlar). Lägg dem på bakplåtspapper. Fördela fyllningen ovanpå pizzorna.
Fyllningen
Grunda pizzabottnen med färdig tomatsås, din egen eller smaksatta krossade tomater som får rinna av lite grand så att pizzan inte blir så blöt. Jag använde Muttis med örter.

Riv mozzarella grovt. Använd sorten som på förpackningen anges passa just till pizza. Den får fin färg och blir sådär härligt trådig. Fördela mozzarellan över tomatsåsen.

Fyll på med skivad rödlök och skivade champinjoner.
Därefter strimlad färsk grön paprika och inlagd strimlad röd paprika.
Sedan rökt skinka i strimlor och på det avrunna marinerade kronärtskockshjärtan och inlagd feferoni.
Överst körsbärstomater i ganska tjocka skivor.
4. Ta ut den heta plåten ur ugnen och dra/lyft över ett bakplåtspapper med pizza åt gången. 5. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Deg med bakpulver till fyra små pizzor
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt 
2 tsk bakpulver 
50 g smör 
1,5 dl mjölk 

  1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  2. Finfördela i smöret. Tillsätt mjölken och arbeta till en deg.
  3. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut dem 2 och 2 på bakplåtspapper till önskad form.
  4. Lägg på önskad fyllning och grädda sedan enligt receptet ovan.













5 kommentarer:

  1. Visst är Muttis krossade helt fantastiska? Jag älskar dom till hembakt pizza. Förstår inte varför folk inte gör det oftare. Det är ju så gott!
    Kronärtskockshjärtan är oxå en favorit.
    Din blogg e grym! Keep it up!

    SvaraRadera
  2. Åh så gott med pizza... jag brukar ha ungefär som en hottad hawaii ;) Brukar ha paprika och ibland bacon och ibland lite bearnaisesås på. Sambon vill alltid ha som vanlig Capricciosa.

    SvaraRadera
  3. Andy, Mutti regerar :-) T.o.m. svårt att välja vilken sort man ska ta. Himla tur att det finns i butikerna här ikring landet nu på semestern. Picklat och marinerat på pizzan blir görgott...

    Hanna, bacon låter jättegott att ha på! Det bästa med pizza förutom att det är så gott och lätt att göra är ju att man kan ha på nästan vad som helst och var och en helt efter sin egen smak. Tack Italien!

    SvaraRadera
  4. Åh så tokigt att vi köpte pizza igår! Hur dumt är inte det när man kan göra denna underbart goda variant! Det kanske blir pizza ikväll igen bara för det! Kraaaaaaaam

    SvaraRadera
  5. Pizza hela veckan, Eva :-) Man kan verkligen göra det hur lyxigt eller enkelt som helst. Igår åt vi det som blev över till lunch - kalla. Funkade utmärkt!

    SvaraRadera