onsdag 28 september 2011

Krämig tortellinigratäng med bacon, lök, svamp och körsbärstomater


Tortellini är jättegott att gratinera med en ostsås och lite av det man är sugen på. I den här gratängen blev det bacon, gul lök, champinjoner och några nävar körsbärstomater på toppen. Jag använde två sorters tortellini, en med spenat och en med ost/skinka. Jag tycker faktiskt att de torkade från Barilla är bättre att använda i en gratäng än de färska, de håller ihop bättre. Ostsåsen är en bechamel som massor av god riven ost får smälta ner i. Det här blir en jätteform som mättar både till kvällens middag för två och några matlådor. Riktigt gott när det blir så där krämigt och rinnigt på tallriken. Bara att sleva i sig :-)

Det här räcker till minst fem portioner
500 g torkad tortellini (250 g spenatfyllning + 250 g ost- och skinkfyllning)
Ca 15 champinjoner, skivade
1 gul lök, hackad
2 paket knaperstekt bacon i bitar
Ca 15 körsbärstomater, halverade
Svartpeppar
Smör att smörja form med och att fräsa i
3/4 dl flytande smör/rapsolja (eller motsvarande mängd fast smör)
3 msk vetemjöl
2,5 dl mellangrädde
6-8 dl mjölk
3 dl riven ost, t.ex. prälle
Vitpeppar att smaka av ostsåsen med

Koka tortellinin nästan färdig, skölj av med kallt vatten och ställ åt sidan så länge. Fräs champinjoner och lök i smör. Blanda med tortellinin. Blanda ner knaperstekt bacon och krydda med svartpeppar. Smörj en stor form och häll i tortelliniblandningen.

Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet till en ganska tjock bottenredning. Häll snabbt på lite av mjölken och vispa, vispa tills det slätar ut sig. Fyll med på mjölk och sedan grädden i omgångar, varje gång såsen tjockar till sig, tills den har rätt konsistens - inte för tjock och inte för tunn. Krydda med vitpeppar och låt sjuda några minuter så att all mjölsmak försvinner. Ta sedan kastrullen från värmen och blanda ner osten tills den smälter. Såsen ska inte koka mer, då kan osten göra den trist och trådig. Häll ostsåsen över tortelliniblandningen. Bomba med halverade körsbärstomater och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Tiden avgörs egentligen bara av att gratängen ska få fin färg, allt är ju redan färdiglagat. Det är gott att servera färska tomater till, eller en sallad med blandade grönsaker.


Är jag knäpp som köper champinjoner i dessa svamptider? Inte knäpp kanske, men faktiskt rätt nöjd med kantarellintaget för i år.


Blicken fastnade på ekologisk bacon i affären. Ungefär fem spänn dyrare per paket än vanlig bacon. För mig var det faktiskt värt det. Baconet släppte ifrån sig mycket mindre fett och blev väldigt fint stekt. När det inte försvinner lika mycket i pannan så tycker jag att jag fick valuta för den extra tian. Speciellt som det även smakade bättre och kändes fräschare.

Barillas små påsar med torkad tortellini med olika sorters fyllning är en riktigt bra produkt, speciellt till tortellinigratäng.

Att använda flytande smör/rapsolja när jag gör bechamelsås (som blir ostsåsen) är smidigt eftersom jag inte behöver smälta något smör. Det går att blanda mjölet direkt utan att det blir varmt, röra om till en "pasta" och sedan börja späda med mjölk och grädde. Glöm inte att röra om i såsen hela tiden, det är lätt hänt att mjölken bränner fast i botten.

Allt är på plats i formen, tomathalvorna lite slarvigt på toppen. In i ugnen ca 20 minuter...

... och se'n bara att ta för sig. Det här kommer räcka till middag eller lunch på landet också. Mycket mat blir det!

Krämigt, rinnigt och gott! Lite barnsligt kanske men vad är det för fel med det :-) Enjoy!


2 kommentarer: