torsdag 20 oktober 2011

Kycklinggryta med vitt vin, tomat, haricot verts och champinjoner - urgott!


Kyckling idag igen! Jag hade tänkt göra en tonfisksallad med bulgur men eftersom Mannen är lite skruttig (förkylning på gång) så kändes det mer humant att bjuda på en varm gryta med hans favoritprotein kyckling i stället för en kall tonfisksallad. Lite surf på Allt om Mat och det blev en variant på en kycklinggryta jag hittade där. Grytan blev jättegod och tacksamheten stor :-)

Den här grytan smakar väldigt fräscht och lätt men ändå fylligt på något sätt. Lätt att göra också och inte särskilt tidsödande, en gryta behöver inte ta lång tid, speciellt inte med kyckling. Ris passar väldigt bra till. Kycklinglårfiléerna blev riktigt möra och saftiga, här funkar inte kycklingfilé. Nästa gång tror jag att jag ska testa att ha i några droppar liquid smoke för lite rökigare smak. Eller bacon kanske? Det enda jag behövde bättra på med på slutet var lite mer svartpeppar. Den som vill slänger med ett par hackade vitlöksklyftor också, de ska i så fall fräsas tillsammans med den gula löken.

4 portioner vin- och tomatdoftande kycklinggryta
Ca 1 kg kycklinglårfilé
1 stor gul lök, finhackad
Lite rapsolja att steka löken i
Lite smör att bryna kycklingen i
1 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar
1 tsk oregano
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 burk krossade tomater, gärna Mutti (det är faktiskt skillnad...)
3 dl vitt matlagningsvin (eller "riktigt" vin om du har en slatt över)
Ca 12 champinjoner i grova bitar
Salt och lite vitpeppar att krydda svampen med
150 g haricot verts

Rulla ut kycklinglårfiléerna och putsa köttet, rulla sedan ihop dem igen. Bryn på hög värme i lite smör så att kycklingen får färg, salta och peppra. Stek löken i lite rapsolja i en gryta. Lägg i kycklingen, oregano, tomatpuré, buljongtärning, vatten, krossade tomater och matlagningsvin. Rör om och låt koka upp. Dra ner värmen, på med ett lock och låt puttra i ca 20-25 minuter. Stek svampen i lite smör, krydda med salt och vitpeppar. Lägg haricot verts och den stekta svampen i grytan, koka i fem minuter till utan lock. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med kokt ris.


Kycklingen har fått lite färg men ska bli helt färdig i grytan. Allt är på plats, rör om och på med locket!

Haricot verts i gryta? Ja, det funkade riktigt bra och det gröna blir fint mot det röda!

Grytan puttrar, champinjoner och haricot verts väntar på sin tur...

Färgen på grytan blir härligt röd! Det här känns och är nyttigt... Nyttigt kan vara gott alltså?

Jo, jag har också sett det. Upplägget av kycklingen gör att den ser ut lite som något slags djur... En groda, krabba eller nå't med konstiga spröt på skallen :-) Det gör inget om det ser lite knasigt ut, i sällskap med vitt vin och tomater är smaken det enda man tänker på.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar