lördag 30 juni 2012

Het och syrlig marinad med söt persika till kyckling, fläsk, skaldjur eller fisk


Då har jag hittat den ultimata marinaden! Inte en droppe olja och ändå så gott. Häftigt att mixa ner persikohalvor men det ska erkännas att jag var lite skeptisk innan jag testade receptet men jag behövde verkligen inte vara orolig. Marinaden använde jag till fläskfilé som grillades och det snälla köttet fick en rejäl smakkick efter några timmars marinerande.

Regnet kom igår kväll som utlovat, tack för det. Men med ett parasoll att huka under gick det bra ändå att grilla och med en varm grill - vem behöver infravärme?

Marinaden håller i ca en vecka om den förvaras i kylen i lufttät burk eller flaska.

Till ca 3 dl marinad
1-2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 burk inlagda persikohalvor (240 g) - inklusive spadet
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk worcestershiresås
Saft och skal från 1 citron
2 msk mörk soja
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Mixa ihop allt till en slät marinad och häll på det som ska marineras i en påse och förvara i kylen många timmar, gärna över natten. Jag använde ungefär hälften till en normalstor fläskfilé. Ta fram köttet i god tid innan det ska grillas. Salta köttet och grilla!



Syra från citronskal och -saft!

Persika funkar verkligen i den här marinaden, som representant för det söta. Nästa gång testar jag gärna med ananas men burken med fruktcocktail tror jag inte riktigt funkar här :-)



Mitt hushållspapper tog slut mitt i alltihop så när köttet skulle torkas av fick det bli en mer än billig handduk från IKEA som stand in.



Jag marinerade och grillade hel fläskfilé som sedan fick vila lite innan den skivades upp.



Den ultimata marinaden?


Det blev så klart mer matlagning än så igår men mer om det sen. Nu är det dags att åka och handla inför kvällens middag. Ska som vanligt bli spännande när jag handlar på landet att se om det går att få tag på allt på listan eller om det blir aktuellt att improvisera. Igen :-)

Hoppas du har en fin lördag - vi ses snart igen!

PS
När grillen ändå har varit igång, använd eftervärmen och grilla marshmallows!




 

10 kommentarer:

  1. Oj, den ultimata marinaden låter ju super utan olja och allt. Ska jag definitivt testa även om det får bli på quornfiléer. Persika eller ananas i lät faktiskt spännande.

    Önskar dig en fin lördag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev verkligen en hit och jag tror absolut att den blir bra till quornfiléer också, och till fisk!

      Önskar dig detsamma fast fin söndag!

      Kram!

      Radera
  2. det här lät ju jättespännande! det ska jag testa nästa gång det ska marineras, fint med en marinad utan olja också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara bra att pensla köttet med lite olja innan man grillar/steker om man vill men det blir gott helt utan också. Testa!

      Radera
  3. Den marinaden ska jag testa! Jag har tidigare testat att ha olika sorters frukt i marinader och det brukar möra köttet ordentligt. Den låter dessutom som den skulle passa som grillsås. Jag behöver verkligen recept på nya marinader för jag räknar med att grillen ska gå varm (hö hö...) i sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som grillsås också, of course! Då skulle jag nog ha i mer persika, tror jag.

      Hö, hö - du har humor du :-) Samma här, grilla järnet ska vi. Oavsett väder.

      Radera
  4. Det här låter som en marinad heeeelt i min smak! Kanske värt att våga prova något annat än min stående favorit (vitlök, citron, rosmarin).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just do it! Vitlök, citron och rosmarin... Mmmm. Förstår att det kan vara svårt att frångå. Gott!

      Radera
  5. Hej! Testade marinaden i helgen på en fläskytterfilé som fick marineras i ett dygn. Grillade den sedan hel i klotgrillen med indirekt värme. Riktigt gott blev det och köttet blev dessutom supersftigt. Till nästa gång tror jag att jag ska öka på kryddningen lite, men annars blev det helt perfekt! Riktigt kul med persika i och ananas borde ju bli minst lika gott. Så tack för ett bra tips och en fin blogg med en massa inspiration! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Therese!
      Vad kul att du testade! Nästa gång marinerar jag också riktigt länge och experimenterar lite mer med kryddorna. Toppen att det blev saftigt också, tror att frukten hjälper till på den fronten.

      Tack själv för besök hos mig och länkning i ditt inlägg :-) Jättefin blogg du har med massor av fint och gott!

      Radera