lördag 16 februari 2013

Fläskfilégryta med fem sorters peppar, bacon och purjolök


Det här har jag gjort en variant på förut, fast då med västerbottengratinerad potatiskaka som tillbehör. Fläskfilén ligger ständigt på min tio-i-topp-lista här till vänster. Inte bara populär hos de som hittar hit utan även hos mig så jag kände att det var dags att göra det igen - fast lite annorlunda förstås. Ris till känns lite fräschare men gör gärna potatiskaka, potatismos, gratäng, råstekt eller kokt potatis som tillbehör. Om du gillar riktigt pepprig smak, dra på med mer av pepparmixen. Servera gärna med någon grönsak som jag är väldigt dålig på att göra - här blev det gurka.. Jag tror att broccoli skulle passa riktigt bra.

Den här gången har jag använt fläskfilé i stället för fläskytterfilé och då behöver inte grytan puttra lika länge. Jag har även dragit ner på mängden buljong.

4 portioner
3 tsk fem peppar
Salt
1 fläskfilé
140 g bacon
1 purjolök, grovt strimlad
5 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 dl (lätt) crème fraiche
2 1/2 dl mellangrädde
2 msk vetemjöl
Smör
3 tsk balsamico
3 tsk soja
Salt och svartpeppar
(Blad)persilja, strimlad

Mortla pepparkornen eller krossa dem på annat lämpligt sätt om du inte har någon mortel. Skölj, torka, ansa och skiva fläskfilén. Stek köttet på hög värme tills det får fin färg. Salta lätt och strö över all peppar. Lägg över i gryta. Häll i buljong, tomatpuré, soja och balsamicovinäger. Låt småputtra medan du fixar bacon och purjo. 

Strimla och fräs bacon tills det börjar bli knaprigt och har släppt fettet. Blanda då ner purjolöken och låt den fräsa med tills den blir mjuk. Blanda ner 2 dl av grädden och crème fraiche i grytan och låt småkoka några minuter. Blanda resten av grädden med mjölet till en slät redning. Rör ner i grytan och blanda även i bacon och purjo. Låt småputtra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar men risken är väldigt liten att det behövs mer salt. Strö över persilja och servera med förslagsvis ris.



Fem peppar finns färdigblandad i kryddburk och består av rosé-, grön-, svart-, vit- och kryddpeppar.



Krossad peppar på köttet medan det steks. Ta mer om du vill ha det riktigt pepprigt!



Bacon och purjolök - en bra kombo.



Såsen är av äta-med-sked-sorten!



Jag nämnde att broccoli skulle kunna vara gott att servera till. Kanske till och med att blanda ner i grytan och låta det puttra med en stund. Det är väl bara att prova det en annan gång helt enkelt.

För övrigt är det landet-helg som råder. Här är det mycket snö. Mycket mer än i sta'n. Katterna tycker att det är så där. De rör sig mest i gångarna som pappa och Mannen har skottat upp. Inte kul att kliva omkring i blötsnö. De sprätter med tassarna och ser lagom irriterade ut över att behöva bli blöta och kalla...

Här är lilla friggan på 15 kvm, mer behöver vi inte med den separata sovstugan (rödmålad men ska bli svart som friggan):


Grillen står redo även på vintern! (Eller så är vi bara lata och låter den stå framme.....)



Bojan växlar mellan ute och inne. Måste ju värma och torka tassarna mellan varven...


Dags att fnula på vad som ska lagas till middag ikväll. Ingen stress. Lugnt och skönt. Tillbakalutad i soffan med filt över benen och utvilad. Vi sover som allra bäst här på landet, speciellt på vintern. Men vi längtar ju efter sommaren ändå förstås...

Ha en härlig helg!


11 kommentarer:

  1. Vilket *lördagsgodis*! Har på sista tiden använt fläskfilé till grytliknande rätter, då i tunna, ca. 2 mm tjocka, skivor som blir jättemöra. Och sen ser det mycket mer ut än när man skär tjockare skivor ;-)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fläskfilé är verkligen jättebra till grytor! Trevligt att variera hur man skivar också. Föredrar tjockare skivor med fläskfilé och tunnare med fläskytterfilé.

      Tack detsamma - även om det redan är söndag!

      Radera
  2. Tänk att pepparkorn kan vara så vackra, absolut väl värt att lägga märke till naturens underverk när man lagar mat. Mindfullness!
    Sås av typen "äta med sked" är vi väldigt förtjusta i (Skåningar, du vet:)) och gärna med pressad potatis så vi får med så mycket av den goda varan som möjligt.

    Men fläskfilé (och annat kött) har det blivit alldeles för lite av den senaste tiden...

    Låter som ni har en härligt laid-back helg, filt över benen och matfunderingar är väl något av det bästa och mest avkopplande sysselsättningen man kan ha!

    Ha det fortsatt jäsigt,
    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket vi stoppar i oss som är vackert att titta på :-)

      Är det så, att skåningar är extra tokiga i såser? Då har jag nog lite skånskt blod i mina ådror :-)

      Helgen har rullat på i samma stil. Det blir lätt så här. Inte dumt alls. Vi jäser vidare!

      Hoppas ni har en skön söndag. Kramar!

      Radera
    2. Helt säkert har du lite skånskt blod som flyter i dina ådror, där tillsammans med såserna:)

      Radera
  3. Svar
    1. Och jag säger två saker: HÅLLER MED!

      Radera
  4. Låter mycket gott. Jag brukar blanda egen 5-peppar och smaksätta både kött och färs med. Passar även i både varma och kalla såser.
    Synd vi inte sågs denna gång, men under våren hoppas jag på dejt! Då ska vi nog kunna få med även Moma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag hakar på dig där, och smaksätter även andra rätter med fem peppar. Riktigt bra smaksättare!

      Ja, synd att det inte funkade denna gång men självklart ses vi i vår. Datumet är inristat i kalendern. Jag kidnappar Moma och släpar med henne från storsta'n om det skulle behövas :-)

      Radera
  5. Vi mumsade denna ikväll SÅ GOTT !! Tack ❤️

    SvaraRadera
  6. Härligt! Visst blir såsen god 👍🏻💜

    SvaraRadera