söndag 14 april 2013

Bananpannkakor och blåbärskeso - lunchmat på landet


Pannkakor är ju snabbt fixat! Bra att slänga ihop som mellis eller lunch. De blir mer mättande och känns fräschare med lite banan i och en riktigt god blåbärskeso till. Både gott och nyttigt känns det som och då är det svårt att motstå...

Du kan göra dem som små plättar med ett par-tre bananskivor till varje eller i en liten stekpanna som jag gjorde, då petade jag ner fem-sex skivor. Blåbärskeso gör du enkelt genom att blanda en liten burk naturell keso med 1-2 dl blåbär, spara några att servera vid sidan av. Blåbärskeson är förresten ett riktigt bra mellanmål för sig. Ska testa det som eftermiddagsenergi till vardags och se om jag får bättre ork till att till exempel träna lite efter jobbet! 

Till fyra mindre pannkakor eller många fler små plättar (svårt att ange exakt...)
2 dl vetemjöl
2 ägg
4 dl mjölk
Smör
2-3 bananer, skivade

Blåbärskeso
1 liten burk keso
1-2 dl blåbär (frysta och tinade eller färska)

Vispa ihop pannkakssmeten av mjöl, ägg och mjölk. Låt stå en stund i kylen. Hetta upp smör i en liten stekpanna eller plättlagg. Lägg i bananskivor och häll över pannkakssmet, inte för tunt. Stek tills smeten nästan stelnat helt, vänd och stek en stund på andra sidan.

Blanda keso och blåbär. Servera blåbärskeson till bananpannkakorna.




Och så det där med frysta bär. Enligt Livsmedelsverket bör vi nu koka upp bären och sedan låta dem svalna innan vi använder dem. Det beror på flera fall av hepatit A som man tror har koppling till frysta bär. Om man är vaccinerad och har skydd så borde det vara lugnt, tänker jag. Eftersom jag har långtidsskydd så lät jag mina frysta blåbär tina och sedan använde jag dem direkt. Trist att man ska behöva tänka på såna här saker...

Något bitter är jag över utebliven sol här på landet. Det är visserligen bättre än i går då regnet vräkte ner men inte har det blivit någon skön stund i solstolen inte. Lite nytta fick vi gjort istället. Trädäcket är nu helt rent från snö, is, barr, löv och annat skräp. Oj, vad härligt det är med en lövblås! Solen tittar visserligen fram men det är väldigt korta stunder. Äh, nog om vädret. Vår blir det nu i alla fall om man tittar på termometern. 

Ska spåna på veckans middagar och försöka vara lite mer planerad. Det finns så mycket jag vill laga. Problemet är att välja... 

Jag önskar dig en fin och god matvecka och hoppas att jag ska kunna locka med något här som ska smaka!




28 kommentarer:

  1. Vilken god lunchmat! Keso (grynost som jag säger) är så gott och jag har ätit det varje dag sedan vi flyttade till Amsterdam :) Så mycket har jag saknat det! Jag har inte blandat keso och bär, men det låter mycket gott det också.
    Solen skiner i Amsterdam idag och temperaturen är hela 18 grader! Ha en fin dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grynost - det passar ju riktigt bra som namn på keso! Precis som det ser ut :-) Det är verkligen gott men jag har inte alltid varit så förtjust i det. Nu tycker jag det är saftigt, gott och mättande.

      Underbart i Amsterdam! Då finns du något närmare nu då geografiskt än i Singapore. Älskar Amsterdam - hoppas du trivs!

      Kram

      Radera
  2. Frestande god lunchmat.Här i Umeå är det blåsigt och kallt. Till midda får det bli frukostkorv receptet du Lotta bjöd på./Berit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåsigt och regnigt idag - men lite varmare i alla fall. Nu kommer nog våren snart...

      Hoppas korven blev bra, Berit!

      Radera
  3. Keso och bär tillhör mitt favoritmellanmål och jag äter det nästan dagligen! Låter super att ha det till bananpannkakor också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, jag som trodde att jag kommit på något riktigt unikt här :-) Jag ska definitivt äta mer av keso och bär. Både som tillbehör och mellis!

      Radera
  4. Har läst om bananpannkakor på flera bloggar nu... undra om jag skapat någon trend? ;) Nädå, skojar lite med dig tjejen. Ser gott ut och jag vet ju att bananpannkakor är supergoda. Har dock inte testat med keso. Låter inte kul det där med hepatit... hu! Solen fanns här under hela dagen... kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bananpannkakor högt och lågt - och förståeligt! Väldigt gott och mättande. Hittade receptet hos Allt om mat i en lista med tips på mellanmål. Skulle helst vilja få bananpannkakan att smaka som den gjorde i Thailand men det är ju omöjligt!

      Bara att gratulera till solen - underbart! Den kommer väl till landet också snart. Annars!

      Kram!

      Radera
  5. Visst är det gott med banapannkakor :)Jag var lite orolig över det där med frysta bär. men sedan kom jag på att jag också är vaccinerad och därför borde det vara lugnt. Hörde dessutom att det främst var jordgubbar man skulle akta sig för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Supergott!

      Aha, så det är jordgubbarna som är aktuella. Den här gången... Man ska tydligen vara försiktig även med frysta tårtor m.m. som har frysta bär. Ja, jisses vad man måste hålla reda på.

      Radera
  6. Fy fasiken vad sugen jag blev, blåbärskeso ska jag komma ihåg att testa, jag är inte jätteförtjust i keso naturell!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Keso naturell är ju typ det tråkigaste man kan äta. Men med blåbär - en helt annan grej. Prova!

      Radera
  7. Bananpannkakaor är megagott, att det sen får oss att tänka på Thailand är bara en bonus!
    Du har så rätt i dina funderingar om vaccinationen och bären, vi hörde det på radion att om man är vaccinerad så är det ingen fara! Så vi åt frysta hallon i grädden i dag, hur lugnt som helst:)

    Sol har vi haft i eftermiddag men dagen började med en tjock och kall dimma, men att bara njuta av fågelsången väger upp en hel del.

    Ha en riktigt bra vecka så syns vi alldeles snart,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, bananpannkakor i Thailand - där snackar vi. Bara att glömma att man kommer i närheten av dem. Så goda!

      Skönt att kunna tugga i sig frysta bär utan att behöva oroa sig för sjukdomar. Undras om vaccinationerna kommer att öka nu :-)

      Japp - snart ses vi - hur kul som helst!

      Kramar så länge!

      Radera
  8. Läskigt det dära med bären. Sånt borde man inte behöva tänka på, tycker jag. Jaja. Bären får bo kvart frysen eller kokas until further notice :p

    Gott med pankisar! Det är söndagsfrukost som den alltid borde vara :D

    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det sjukt!

      Borde göra pannkakor oftare, med olika fyllningar och tillbehör. Det kan ju bli ganska nyttigt till och med :-)

      Tack detsamma!

      Radera
  9. Så gott med bananer i pannkakor/plättar! :)
    Ja, nu ska man verkligen vara försiktig med frysta bär... :(
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och snabbt och lätt att fixa - bara positivt!

      Skönt att vara vaccinerad...

      Detsamma till dig!

      Radera
  10. Bananpannkakor är suveränt gott! Jag har dock inte testa med skivad banan, utan istället mixat dem tillsammans med lite mjölk som sedan blandas med i smeten. Perfekt när man har bananer till övers som är väl mogna :-) Har även gärna i en del rågsikt i smeten då det blir "matigare".

    Tack för alla dina goda recept och underbara blogg - en ständig källa till att kunna laga god mat utan allt för stora åthävor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter toppen att mixa bananerna! Speciellt när de börjar se lite tråkiga ut och inte är så roliga att skiva... Det ska jag komma ihåg. Liksom att göra smeten lite kraftigare.

      Tack för dina snälla ord - jag blir jätteglad! Och tack för tipsen om bananpannkakor :-)

      Radera
  11. Men så gott det ser ut Lotta!

    Det där med bären tar jag med en nypa salt (eller socker ;-) ) Finns så mycket som är farligt känner jag rent spontant. Ella vill gärna ha frysta hallon i den grekiska yoghurten, vilket jag tycker är perfekt för hon skippar då alla sötade yoghurtar hon brukade äta. Socker är inte heller bra...

    Nu ses vi snart!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack - och det var det!

      Lite skeptisk ska man nog vara, tänk om man skulle ta hänsyn till precis allt - inte mycket man kunde stoppa i sig då. Fast skönt att vara vaccinerad ändå...

      Ja, vi ses snart - tjoho!

      Kram så länge

      Radera
  12. Pannkakor gör vi ca en gång i veckan och försöker variera lite. Banan i är gott och bär till hellre än sylt! Perfekt helglunch!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde också göra det oftare. Så himla smidigt att fixa!

      Radera
  13. Jag älskar pannkakor, kan få pannkakssugdeluxe ungefär närsomhelst. Har aldrig provat med bananer i, men det låter spännande! En win-win-combination :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Banan passar jättebra i pannkakor! Street food i Thailand, hur gott som helst!

      Radera
  14. Banan är gott i allt. Nu håller inte familjen med mig om det för jag är den ende som gillar varm banan. Detta ser ju helt galet gott ut!
    Vi hade en tant på jobbet som blivit sjuk för att hon åt så mkt bär direkt ifrån skogen där hon bodde och fick i sig några bakterier från djurens bajs... Inte hepatit, men något annat läskigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mannen är något svårövertalad också när det gäller varm banan, men det gick ner :-)

      När man tänker efter är det nog inte så smart att plocka i sig av t.ex. blåbär direkt i skogen, vilket vi brukar göra kring stugan på landet. Vi ser ju alla djur som rör sig där och det är klart att de lämnar "spår" efter sig. Klart man borde skölja innan man äter, precis som man gör med frukt från affären. Sunt förnuft all around alltså. "Hemplockat" och färskt behöver inte vara bättre :-)

      Radera