torsdag 17 oktober 2013

Krämigare-än-krämigast-risotto med kantareller och champinjoner (en del olja, smör och ost också....)


Nu när nordanvindarna börja blåsa på allvar och det till och med varnas för snö och trafikkaos, då sitter en krämig och varm risotto fint i magen. Jag fullkomligen älskar risotto och tycker om att det är så lätt att variera den. Den här risotton serverade jag med stekta kantareller och champinjoner. Sen behöver man inget mer. Det blir så matigt och gott med svampen men självklart kan du komplettera med kyckling, färsbiffar eller något annat.

Krämigare än krämigast blev risotton den här gången för att jag tog till mig av tillagningssättet som jag såg i ett gammalt avsnitt av Masterchef Australia. Kocken George poängterade att en risotto ska man inte RÖRA i. Däremot behöver riskornen flyttas om regelbundet, men det ska man göra genom att skaka pannan. Och gör risotton i en traktörpanna, inte i en stor kastrull eller liknande. Sen hade han i olja och smör precis på slutet innan han blandade i en massa ost, och det blev det ju inte sämre av direkt :-)

Genom att inte röra om med en slev så går inte riskornen sönder och gör risotton grötig. Så det var ett bra tips som jag gärna delar med mig av. Fast du kanske redan gör som George när du gör din risotto :-)

4 portioner
4 dl ris (arborio eller carnaroli)
1 gul lök, finhackad
1 dl olivolja
2 dl vitt (matlagnings)vin
1,5 liter grönsaks- eller hönsbuljong (med sparrisstjälkar)
Olivolja och en klick smör
2 1/2 dl riven parmesan
Färskmalen svartpeppar
Salt

Färska kantareller i stora bitar
Färska champinjoner, grovt skivade
Smör, salt och peppar

Börja med buljongen och håll den varm. Värm oljan i traktörpannan. Fräs löken försiktigt tills den mjuknar, utan att ta färg. Om den blir bränd smakar den beskt. Häll i riset och "rosta" det med löken och oljan. Rör om regelbundet tills riset är lite torrare, det tar några minuter. (Här är det ok att röra om, medan riskornen fortfarande är hårda...). Häll sedan över vinet och låt det dunsta bort helt.

Fyll på med några dl buljong, så att första omgången täcker riset ordentligt med ett par centimeter upp. Småkoka och skaka pannan regelbundet. När den första omgången buljong har kokat in, fyll på vartefter med någon dl i taget och låt den koka in mellan varven. Det tar ungefär 20 minuter (beroende på vilken konsistens du vill ha på riset) innan det är klart. Smaka på riset så att det är färdigt i din smak. Se till att buljongen nästan har kokat in helt innan du tar risotton från värmen. Risotton ska dock fortfarande vara ganska lös. Blanda försiktigt i en skvätt olivolja och en klick smör. Blanda sedan i osten tills den har smält och smaka av med svartpeppar och eventuellt salt (brukar aldrig behövas).

Servera med smörstekt svamp som du kryddar med salt och peppar efter smak.

 

Krämigt och gott. Och krämigt. Och gott....


Använd gärna flera olika sorters svamp. Det gjorde George. Han hade säkert fem olika sorters
svamp men när jag skulle handla på landet så fanns det bara två sorter tillgängliga...

Som sagt. Busväder ska det visst bli. Men jag gillar det. Speciellt på landet. Då ska jag ligga där under en filt i soffan och titta ut genom fönstret på väder och vind. Kanske med en deckare i handen, eller en kokbok. Jag läser gärna både och. Avslutar inlägget med tips på olika varianter med risotto. Bara att välja och vraka!













24 kommentarer:

  1. mmm, vad gott, nu blev jag hungrig! kram!

    SvaraRadera
  2. Okej Lotta, du har övertygat mig... jag måste göra en (din) risotto! När ungefär börjar du steka svampen? Timing är ju viktigt...

    Jag har ju testat så många recept från dig och aldrig blivit besviken, kanske du vågar tro på mitt ord när det handlar om ett annat recept... du kan ju alltid skriva att du inte gillar det men kajomida tvingade dig att prova ;-) Vem vet, ute på landet med nära och kära kanske det finns någon som uppskattar det... ;-)

    Ha en bra helg - hoppas vår höststorm inte drabbar er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du vill testa! Förbered svampen så att det bara är att steka på den ungefär tio minuter innan risotton är klar, och risotton tar 20-25 minuter från det att buljongen börjar tillsättas.

      Lycka till och trevlig hegl! Väder och vind kommer från norr just nu och inte så farligt faktiskt..

      Radera
  3. Jaaa tack så mycket! Äntligen är fredagsmiddagen bestämd. Tackar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra fredagsmiddag :-) Vassego och trevlig helg!

      Radera
  4. Vilken härlig hög med svamp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart matigt och gott till risotton!

      Radera
  5. Jag önskar att det vore så kallt här också (nästan) för jag är sugen på soppor, grytor och annan värmande mat men det är fortfarande för varmt.

    Blev grymt sugen på din risotto och ska testa George's metod. :) Och jag föredrar helt klart risotto så som denna, som en egen rätt än med en köttbit till. Det behövs liksom inte.

    Nu är det äntligen fredag! Hurra! Ha en finfin helg, Lotta! Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår faktiskt vad du menar med det, att önska kyla :-) Det kommer!

      En risotto är verkligen en hel rätt. Det är bara att fråga en italienare om man skulle tvivla på det :-)

      Japp. Nu kör vi på helg, tycker jag. Tack detsamma - kram!

      Radera
  6. Tack för tipset. Skall testas omgående :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod :-) Hoppas du gillade det om du hunnit prova!

      Radera
  7. Japp, i kväll blir det risotto här. Lite rödvinssky och fläskytterfilé dessutom. Får bli en naturell rosotto, har inte mycket annat hemma. Ska blanda i Västerbottenost också har jag tänkt. Mmmm, blir ju hungrig nu ju.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag såg slutresultatet hos dig - oj, vad gott! Västerbottensost funkar toppen tycker jag. Vällagrad prästost blir också gott. Nu blev jag hungrig :-)

      Kram!

      Radera
  8. Åh, fresta mig inte! Jag älskar risotto. Och svamp. Och risotto. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, vilken kombination detta är!

      Radera
  9. Jag gillar risotto men nu var det längesedan jag gjorde det här hemma.... och med lite ost sådär mmmm gott! Hoppas att allt är bra med dig, kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så gott och man kan gärna servera mycket grönsaker till. Sparris är gott, och gröna ärtor.

      Kram till dig!

      Radera
  10. Åh, ja vi är ju båda suckers för risotto här, på alla de sätt och vis, det är ju verkligen comfortfood om nåt. Vi såg också risottotillagningen på masterclassen de hade (attans så bra deras Masterchef är!) och vi ska absolut testa det tillagningssättet nästa gång.
    Och nej, något annat behövs egentligen inte till risotton, fast vi äter gärna det till fisk eller har skaldjur i.

    Inget direkt busväder här nere, även om det regnade en del idag. Men huga vad det blir mörkt tidigt på kvällen nu, och så becksvart... Fast under en filt, i en soffa med en eller två böcker i händerna så gör det ingenting, då är det nästan bara välkommet:)

    Ha en fin vecka nu,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vet jag ju :-) Lite räkor kan jag tänka mig passar riktigt bra, eller mild fisk.

      Mörkret tar verkligen över och nästa helg blir det ännu kortare dagar med omställningen till vintertid. Bara att gilla läget, t.ex. med soffläge och böcker!

      Detsamma till er!

      Kramar!

      Radera
  11. Jag har inte gjort så många risotton i mitt liv förutom ett som jag hittade på din blogg tidigare. Det här verkar supergott med svampen till
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då tycker jag att du ska göra några till :-)

      Kram

      Radera
  12. Jag vågar nästan inte säga det högt, men jag har svårt för risotto. Mer än pasta... Det är något med konsistensen. Det är så att jag själv tycker det är synd för när många ska bjuda på något riktigt gott bjuder de på risotto och jag äter snällt. Men det ser ju ofta så gott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det vet jag ju att du har :-) Och vet du, det är helt OK! Min brorsa vill inte ha risotto längre när jag bjuder på middag. Han tycker det är gott men det har visst blivit för många gånger så att han har tröttnat :-)

      Radera