måndag 22 september 2014

Snittad falukorv i ugn med rostad broccoli, lök, tomater och krämig pasta


Kanske låter brutalt att snitta falukorven men det är så den får extra fin färg och lite knaprig yta i ugnen så gå loss med kniven :-) Jag gillar att tillaga falukorv i ugn och det här blev en favorit bland de varianter jag redan har. Broccolin blir rostad och får en helt annan smak än om du kokar den, mycket godare smak då ska tilläggas! Enkelt att sno ihop också. Medan korv och grönsaker går färdigt i ugnen kokas pastan som sedan blandas med crème fraiche och en skvätt av pastavattnet.

Jag använde smaken parmesan/vitlök på crème fraichen men ta det du gillar, det finns ju en del sorter att välja mellan. Stod och valde mellan parmesan/vitlök och den med fetaost/soltorkade tomater, den tror jag också funkar här.

4 portioner
Ca 500 g falukorv
500 g broccoli, i buketter och stjälken skivad
1 röd (eller gul) lök, skivad
400 g körsbärstomater
Riven ost, gärna lagrad
250 g pasta (t.ex. penne)
1 dl smaksatt crème fraiche, t.ex. vitlök & parmesan (eller smaksätt neutral själv)
Olivolja, salt och svartpeppar

Dela falukorven i bitar och halvera sedan bitarna så att de kan ligga platt på plåten. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Snitta falukorvsbitarna nästan helt igenom och lägg sedan ut dem på plåten. Fräs broccoli och röd lök i olivolja några minuter. Salta och svartpeppra. Fördela broccoli, lök och tomater runt omkring falukorvsbitarna på plåten. Strö riven ost på korvbitarna. Ställ in plåten i ugnen på 200 grader och låt korven få färg i 15-20 minuter. Samtidigt rostas broccolin och tomaterna. Under tiden korv och grönsaker är i ugnen, koka pastan. Skopa upp ca 1 dl av kokvattnet innan du häller av det. Blanda den kokta pastan med 1 dl crème fraiche (eller mer beroende på hur krämigt du vill ha det). Späd med kokvatten till den konsistens du önskar. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera korv och grönsaker från plåten med krämig pasta!


Släng inte stjälkarna på broccolin. Skiva dem och fräs med buketterna.

Det händer grejer med både broccoli och röd lök när de får svettas i olja. Färgerna kommer fram. Och dofterna!

Allt är riggat på plåten!

Och nu är stunden i ugnen äntligen över och man får börja äta!

Att blanda kokt pasta med lite créme fraiche är ett enkelt sätt att piffa upp den på. Om du vill piffa ännu mer, prova torkad ört- eller pastakrydda på burk!

Som sagt. Korv med härlig yta och så broccolin som får en rostad fin och helt annorlunda smak än den kokta varianten. Tomater i ugn behöver jag inte ens nämna. Det säger sig självt att det är väldigt gott.

I helgen hade jag väldigt trevligt besök här i köket i sta'n. Kim (Tant Russins Bak) och Emmy (Remsans bistro) gjorde mig den äran och hälsade på. Vi gjorde en utflykt till Ulriksdals Slottsträdgård som ligger norr om Stockholm, där vi käkade (sen) lunch. Sedan handlade vi och lagade mat tillsammans under många timmar medan vi tjötade och tjötade om allt möjligt. Inte bara mat faktiskt :-) Det kan jag lugnt säga att det är en helt fantastisk effekt av bloggen. Att jag får träffa så underbara människor från olika delar av landet. Och de får ju träffa mig också - bara en sån sak :-)


Emmy till vänster och Kim till höger. Vilka pinglor va!

Kräftor kräva vissa drycker. Finbesök likaså. Klart det blev bubblor och då gärna cava som jag faktiskt föredrar framför champagne. Jag fick frågan om jag ville prova KRAV-märkta La vida al camp och jag behövde inte fundera så mycket på den saken. Klart jag ville. Cavan serverades väl kyld och den smakade friskt och fruktigt. Päron kände vi alla smak av även om det inte stod med i smakbeskrivningen. Men så är det ju med smaken som alla vet...


Till sist ett stort tack till alla som hänger kvar här hos mig. Jag vet att det är lite glest med inlägg men det finns alltid en förklaring. Livet till exempel. Och så finns det hopp. Hopp om mer god mat här hos mig så häng kvar!


20 kommentarer:

  1. Livet är väl en oerhört bra förklaring, den bästa om du frågar oss!
    Ingen dum mathelg som passerat inte, vi har följt era steg via Instagram och det har sett hur bra ut som helst - som vi skrev hos Emmy så är det ju så häftigt med alla möten som bloggarna för med sig! Delad matglädje är dubbel glädje, eller trippel i detta fallet:)

    Kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det :-) Det är verkligen häftigt hur någonting som en blogg kan utveckla sig så och medföra så mycket roligt utöver själva maten man själv lagar och bjuder på digitalt! Dags för oss också att ses snart - säg till när ni gästar storstaden igen. Ystad vet man ju inte om man törs besöka, hörde på radion om att kusten äts upp av havet!

      Kramar!

      Radera
  2. Till och med falukorv ser urgott ut hos dig, tokigt! Er helg verkar också varit toppen, så mysigt.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men falukorv ÄR ju gott :-) Tack... Vi hade det toppen och lyckades pricka in det sista av vad man kan förmoda var sensommaren med fint väder.

      Kram!

      Radera
  3. Vad smart att halvera falukorven och sedan snitta den! När jag gör en ring falukorv som jag snittar (och fyller) gillar jag alltid "överdelen" bäst, den som får mest yta - med ditt sätt blir det dubbelt upp!

    Jag älskar falukorv med pepparrotssås (och kokt potatis), och pepparrot skulle nog passa ihop med creme fraiche till pastan om man vill ha lite skarpare/mer smak; om man nu inte breder mycket stark senap över falukorven innan osten kommer på förstås... ;-)

    Ha en bra Bergfest!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis - det är ju överdelen med mest färg man vill åt :-) Jättebra tips att smaksätta creme fraiche med pepparrot - just pepparrot är ju verkligen en god smak till falukorv. Liksom senap. Och ost :-)

      Tack detsamma även om Bergfesten är över för den här veckan!

      Radera
  4. Nä, jag är inget avundsjuk alls. Inte alls. Inte bitter heller. Buhuuuu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, det blir ju fler gånger förstås! Vi får ta oss till Kalmar också. Och Göteborg. Jag ska dit senare i höst!

      Radera
  5. Stort tack för att du öppnade ditt hem för oss! Ja, ditt hjärta också eller ska jag säga dina lungor, ho ho... När jag hör vissa låtar kommer jag framöver alltid att tänka på dig, finaste Lotta! Pöss! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni är alltid välkomna - det är jag som ska tacka! Ha ha, nog bjuder jag på mig själv alltid ;-) Hoppas du inte är skadad för livet :-) Puss & kram finaste Emmy!!!

      Radera
  6. Hundra år sedan jag åt falukorv - hur kommer det sig egentligen? Gött som Glenn ju.
    TACK för ett härligt dygn! Tänk om man aldrig börjat blogga?! Då hade man gått miste om allt det här fina det bär med sig. KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om nå't är gott som Glenn, sagt av en götlaborgare - ja, då förstår jag verkligen inte varför det är hundra år sen. Skärpning! TACK själv! Ja, herregud. Tänk. Då hade jag inte vetat att du fanns överhuvudtaget. Läskigt! KRAM!!!

      Radera
  7. Svar
    1. Verkligen en jättefin bonus med bloggandet :-)

      Radera
  8. FAntastisk korv gjorde den igår måndag och det blev hejja rop (nästan) kanon god.
    Och ni ser ut att ha härligt på träffarna, önskar jag hade såna vänner... men det vill sig inte.
    Tur det finns cybervänner i alla fall.....och du har en underbar blogg och nu fick jag två till att följa. Remsan och Tant Russin....härligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det gott med så härlig färg på korven och ihop med broccolin - kul att det gillades! Det är toppen med cybervänner, och det är ju så det började så man vet aldrig :-) Tack snälla och jätteroligt att du hittat till Remsan och Tant Russin också - två superhärliga och duktiga tjejer!

      Radera
  9. Nu ska jag inte bara springa förbi utan berätta att du är en favoritblogg som har ton av inspiration. Tack & kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det - jätteroligt att höra :-)

      Radera
  10. Falukorv är ju en riktigt bra vardagsråvara som oftast finns hemma i kyl eller frys. Bra att variera och ugnsbakad är inte så dumt. Rostad broccoli låter fint. Jag åt mycket rå broccoli i sommar som jag endast masserat i lite olja, vinäger och kryddor. Gott!
    Ja, vilka pinglor! Även om man inte hinner blogga så ofta så har det inneburit många trevliga bekantskaper. Helt gratis!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Att rosta broccolin i ugn blev jättegott. Jag har inte kommit till det stadiet ännu att jag tycker om helt rå broccoli, eller blomkål, för den delen. Men det är mitt mål :-)

      Det roligaste i livet är gratis sägs det :-)

      Radera