onsdag 14 januari 2015

Kokoslax i röd het currysås med haricot verts och tomater



Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Jag är sååå glad att jag äntligen kan uppskatta fisk. Det är så mycket lättare och roligare att variera maten och det känns nyttigt att äta fisk. Den här laxen är väldigt lätt att laga till, som med så många andra fiskrecept. Lax tycker jag har en ganska kraftig smak, vilket gör att den här goda och smakrika såsen passar extra bra till. Ris är perfekt som tillbehör!

Som alltid, förbered så mycket du bara kan av allt som ska användas så går allt mycket lättare och smidigare. Speciellt här är det bra eftersom några av ingredienserna ska i precis på slutet och du vill inte riskera att fisken blir överkokt.

Till servering: Basmatiris och limeklyftor

2 portioner
2 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
2 skinnfria laxfiléer, ca 150 g styck
Ca 100 g haricot verts
12 körsbärstomater
1 tsk salt
1 tsk fisksås
2 msk färskpressad limesaft
1/2 kruka koriander, grovt hackad
1/2 kruka till garnering

Koka bönorna lätt några minuter i en kastrull. Häll bort kokvattnet och kyl av med kallt vatten. Låt rinna av i sil och ställ åt sidan. Fräs currypastan och ca 1 dl av kokosmjölken i en traktörpanna. Blanda i resten av kokosmjölken och låt såsen puttra ihop en liten stund. Lägg i laxfiléerna och låt småkoka tills laxen är klar (beroende på tjocklek 5-10 minuter). Testa om fisken är klar genom att ta en gaffel och försiktigt peta isär köttet lite grand. Lätt rosa är ok men fisken är inte klar om den fortfarande ser "köttigt" rosa ut och inte flikar sig. För jämnare tillagning kan du försiktigt vända på filéerna efter halva tiden. När ett par minuter återstår, lägg i haricot verts och hela körsbärstomater. När fisken är klar, ta pannan från spisen. Lägg upp filéerna på tallrikar och gör färdigt såsen i pannan. Blanda i salt, fisksås, limesaft och hackad koriander. Servera fisken med ris, sås och limeklyftor att pressa över fisken. Garnera med hackad koriander.


Röd currypasta med massor av smak. Du kan även använda grön currypasta till den här rätten.

Gott med haricots verts som har lite tuggmotstånd, varma tomater och lime att pressa över fisken!

Det är ljusare ute nu gott folk och det finns hopp om livet. I julas såg jag en amerikansk filmatisering av "En julsaga", en berättelse skriven av Charles Dickens. Vid något tillfälle sa någon något i stil med: "Spara inte det roliga till maskarna". Med det menat att man ska passa på att ha roligt medan man lever, och inte spara det roliga till maskarna att smaska på när livet är över. Det fastnade hos mig och har blivit ett slags mantra som jag tycker är en lite roligare variant på det klassiska "Carpe Diem". Andemeningen är ju den samma, så kalla det vad du vill, men försök tänka på det även om det inte är så lätt alla gånger.


12 kommentarer:

  1. Vad sugen jag blev på lax! Denna rätt låter jättegod :)

    SvaraRadera
  2. Det är så viktigt att leva så. Många längtar hela tiden framåt till något annat än nuet, kan vara en resa eller att gå i pension, och glömmer leva under tiden. Visst man kan inte leva som om varje dag vore den sista när det gäller pengar, men nästa på alla andra sätt. Tyvärr kan ju livet bjuda på många tvära kast.
    Kokosmjölk och röd currypasta är en favorit ihop med allt från kyckling, grönsaker och fisk. Berra köper en riktigt god variant av pasta hos thailändarna som driver thaibutik i Kalmar. Hos dem finns mycket annat både trevligt och läskigt, ha ha...
    Hoppas allt är bra med dig vännen. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktigt men svårt många gånger. Man får påminna sig och stanna upp lite grand... Låter som att currypasta direkt från en thaibutik måste vara bästa möjliga - lyllosar!

      Tack själv och trevlig helg!

      Kramar

      Radera
  3. Blir alltid så glad när det kommer ett fiskrecept :-) Ser jättegott ut!

    Funderar just på om du inte skulle kunna göra en "kombo" av dina 3 sista inlägg = Laxfilé Wellington med Ädelostsås... låter väl inte dumt, eller ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir också glad av fick :-) Det blev verkligen en jättegod rätt! Hm. Kanske vore nåt att kombinera alla tre, i alla fall Wellington á la lax!

      Radera
  4. Och jag är också glad att du äter fisk! :) För då dyker sådana här godingar upp på din blogg. Nu blev jag sugen på stark och smakrik mat. Får se vad det blir till middag ikväll....
    (I Marbella kan man säkert äta en massa god fisk!)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Starkt och smakrikt kan jag lova här. Skulle tro att spanska solkusten har en hel del från havet att bjuda på som jag kan gilla!

      Radera
  5. Vi sällar oss till hejarkören och utbrister i ett HURRA över din fiskfallenhet!
    Så sanna ord, det där uttrycket med maskarna ska vi lägga på minnet för det är helt och hållet vår stil. Man vet baske oss inte när det är över så det gäller att inte glömma bort att njuta och ha roligt, oavsett hur man nu njuter och vad som skänker glädje.

    Kramarna po daj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hurra för fisk! Åt torsk idag :-) Onödigt att låta maskarna få för mycket att tugga på. Man får göra det man kan för att vara så "mager" som möjligt när det är dags :-/

      Kramar te er!

      Radera
  6. Härligt att du börjat gilla fisk! Men allra roligast förstås är din ljusa syn på livet, det är så det ska vara. Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner mig stå stolt :-) Ljus syn på livet behöver man jobba på, mer eller mindre vissa dagar - tack!

      Kram tillbaks!

      Radera