måndag 7 mars 2011

Kinesisk fläskfilégryta med sötsur sås - pappas special


Igår efter avslutat värv med målning fick vi tacksamt äta middag med pappa som stått vid spisen och lagat sin kinesiska fläskfilégryta. Det är så himla gott och fräscht. Receptet han använder är ett gammalt receptkort från någon form av samlarkoncept för hundra år sedan. Ni vet sådana där kort som man fick prenumerera på och fick kanske 20 st per månad att sortera efter matkategorier i en plastlåda. Receptkortet är välanvänt och det syns. Det är rejält gulnat, tummat, kladdigt med fläckar och ihoptejpat i omgångar. Eftersom pappa gör det här så bra vill jag inte ge mig på det själv och eventuellt bli besviken. Men det är synd att beröva er denna skatt bara för att jag inte lagar rätten själv. Så varsågoda! Här är receptet på pappas special. Servera med ris, företrädesvis basmati. Pappa, hör av dig om jag har beskrivit något fel i receptet...

Det här behövs till fyra personer (och lite matlåda)
300 g fläskfilé
1 msk mjöl
Ca 1 tsk salt
Ca 1/2 tsk svartpeppar
3 msk flytande smör/rapsolja
1 burk hela champinjoner (funkar bättre här än färska)
1 liten skalad gurka i bitar
1 skalat äpple i klyftor (gärna Granny Smith)
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar

Till sötsur sås
Skyn från grytan + svampspadet
1,5 dl köttbuljong
1 msk honung
1 msk soja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk potatismjöl/maizena

Gör så här:

  1. Skär fläskfilén i oregelbundna bitar eller skivor - som du gillar bäst
  2. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd köttet i blandningen. Mängden salt och peppar lite på känn...
  3. Hetta upp fettet i en stekgryta och bryn köttet väl på alla sidor. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
  4. Fräs svamp, gurka, äpple och paprika i grytan i lite fett.
  5. Lägg tillbaka köttet i grytan. Lägg på lock och låt puttra ca 10 minuter.
  6. Vispa ihop potatismjölet med ca 1 dl svampspad.
  7. Blanda stekskyn, svampspadet och alla övriga ingredienser till den sötsura såsen och låt koka upp under omrörning. Smaka av med vinäger och soja.
  8. Servera grytan med kokt ris och den sötsura såsen vid sidan av att skeda över.
För flera år sedan lånade jag pappas receptkort och skrev av för att kunna göra det själv någon gång. Det har ännu inte blivit av... Nu har jag i alla fall receptet både digitalt i bloggen och på papper! Om man sitter vid samma bord som pappa och efter maten utbrister typ "Åååh, vad mätt jag blev." Ja, då är risken stor att den torra kommentaren blir: "Hur lång var du då?" Vad säger man? 1,67 :-)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar