måndag 27 juni 2011

Ny matupplevelse med utekök och muurikka

Midsommarhelgen avslutades med en fantastisk matupplevelse. Brorsan har fått ett utekök snickrat till sig i present. Bara det är ju hur härligt som helst, men utöver det har han även förärats en murrikka med stekhäll och på det ett antal andra kokkärl i gjutjärn som passar att använda på murrikkan. Jisses.... Både utekök och murrikka invigdes under söndagsaftonen och det var verkligen fantastiskt att ta del av matlagningen i det fria. Jag vet inte om det var den friska luften som var den bästa kryddan men maten smakade så gott! Det blev en lövbiffsgryta med pasta som vi har blivit bjudna på förut. Men just den här kvällen smakade det något alldeles extra gott. Jag vill också ha ett utekök.... Och en murrikka.... Fast först kanske vi ska se till att vi har ett trädäck så att man kan röra sig på ett vettigt sätt runt vår stuga utan att behöva bergsklättrarutrustning. Och så att man har någonstans att placera ett utekök. En sak i taget...

Här är i alla fall en beskrivning på murrikkamiddagen vi fick igår! Tack ToJ och grattis till ert härliga utekök. Det blir en del bilder... Jag blev så inspirerad och ljuset var så bra. Receptet går att laga till även utan murrikka. Då använder du vanlig stekpanna i stället och får dela upp allt fräsande i omgångar. Det häftiga just med en stor stekhäll är ju att det får plats så mycket på en gång och så känner man sig lite som Per Morberg in action. Och så är det faktiskt skönt att kunna laga mat ute utan att det ska grillas... Murrikkan kan hettas med gasoltub som i det här fallet eller över öppen eld genom att man sätter på låga ben så att den kommer en bit upp över glöden.

Det här räcker till minst åtta portioner
800 g lövbiff i strimlor
2 paket tärnad bacon
3 skivade gula lökar
2 röda och 2 gröna paprikor i stora bitar
400 g champinjoner
5 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
Salt och svartpeppar
Smör

Så här gör du om du använder murrikka:
  1. Hetta upp murrikkan.
  2. Smält en rejäl klick smör på stekhällen och tillsätt bacon. Fräs en stund och rör om. Lyft över bacon till en stor gjutjärnsgryta som går att använda till murrikkan.
  3. Mer smör på hällen - fräs lövbiffen. Krydda med salt och svartpeppar och lägg över i grytan.
  4. Fräs löken för sig och lägg sedan över i grytan.
  5. Fräs paprika och champinjoner och lägg över i grytan.
  6. Tillsätt grädde och eventuellt lite vatten om du vill ha mer vätska men tänk på att grönsakerna kommer att avge en del - avvakta hellre lite och se...
  7. Ställ grytan på murrikkan (ta bort stekhällen) och låt koka försiktigt under lock, totalt ca 30 minuter.
  8. Smaksätt med soja, salt och svartpeppar.
  9. Servera med tagliatelle, bröd och sallad.
Förberedelserna av grönsakerna är i full gång medan köttet fräser på murrikkan.

En kall öl i väntan på maten och underhållen av kockarna ToJ i fina omgivningar
blev en supertrevlig avslutning på helgen med mina närmaste.

Här har en del av köttet redan lyfts bort från stekhällen. Det var mycket mer kött än så här i grytan.
Och så blev det lökens tur...
Ner med bacon, lövbiff och lök i grytan som snart ska tillbaka på murrikkan.

Två sorters paprika och champinjoner fräser på stekhällen och det doftar ljuvligt!

Kött och grönsaker är på plats i grytan. Nu ska tillsättas grädde innan den ställs
på murrikkan för att sjuda och bli färdig medan pastan kokar.

Smaksätt med soja, salt och svartpeppar.

Salladen är klar, tallrik och bestick står på bordet. Snart ska vi få äta!

Bröd till passade bra, hembakat av T.

Äntligen får vi hugga in efter att alla dofter har cirkulerat runt stugan och retat smaklökarna!

2 kommentarer:

  1. Skansen-Tomas29 juni, 2011

    Åh så fint det blev! Vilket toppenupplägg med bilderna. Älskar bilderna där man ser mitt snickrade utekök lite suddigt i bakgrunden. Då ser det så proffsigt snickrat ut... haha

    SvaraRadera
  2. Tack! Du e ju värsta proffset ju :-)

    SvaraRadera